Societatea civila, intre teorie si practica
Societatea civila cuprinde forme asociative de tip apolitic si care nu sunt parti ale unei institutii fundamentale a statului sau ale sectorului de afaceri. Astfel, organizatiile neguvernamentale – asociatii sau fundatii, sindicatele, uniunile patronale, sunt actori ai societatii civile, care intervin pe langa factorii de decizie, pe langa institutiile statului de drept pentru a le influenta, in sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetateni pe care ii reprezinta.
Aceasta este definitia societatii civile conform unei lucrari tiparite de Universitatea de Aparare Carol I.
Plecand de la aceasta definitie am crede ca societatea civila ar avea rolul de a echilibra scena publica. Societatea civila trebuie sa gaseasca echilibrul fin intre mediul de afaceri, cel politic si opinia publica.
Dar oare se intampla asa? Realitatea ne contrazice. Un document emis de Institutul Ovidiu Sincai arata ca anumite ONGuri din societatea civila nu au pastrat totusi acest echilibru in cadrul campaniei electorale din 2004, problema principala fiind cea a standardelor duble.
In document se vorbeste despre proiectul Coalitia pentru un Parlament Curat in care s-a intocmit o lista cu personalitatile politice ce au candidat in Parlamentul Romaniei si au probleme cu justitia. La acest proiect au lucrat unele din cele mai “curate” ONGuri din Romania: Freedom House, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si alte ONGuri cu nume. Problema acestei liste a fost ca ea nu a fost impartiala, echidistanta. Accentul s-a pus doar pe politicienii puterii, PSD la acea vreme, si aproape deloc pe cei aflati in opozitie.
Pe langa aceasta problema a mai intervenit o alta; multe din acele persoane erau acuzate pe nedrept. Atata timp cat justitia nu oferise o decizie finala si irevocabila nu ai voie sa spui despre o persoana sau alta ca este vinovata. Cu toate acestea, Coalitia pentru un Parlament Curat nu a tinut cont de aceasta cutuma elementara a justitiei si a publicat acea lista.
Si stau si ma intreb. Oare aceasta Coalitie ce pledeaza pentru un Parlament Curat ce doreste cu adevarat? Sa intre in Parlament doar oamenii curati cu adevarat sau doar persoanele care sunt in viziunea lor curate? Si atunci cum ramane cu definitia societatii civile? Cum ramane cu neimplicarea ONGurilor in politica? Sau aceasta trebuie sa ramana doar o definitie intr-un curs de specialitate?

Leave a Reply